Inmiddels is het nagenoeg een jaar geleden dat de competities en toernooien stilgelegd werden. Voor velen van ons zal dit betekenen dat de pijlen inmiddels ook behoorlijk wat stof gehapt hebben, laat staan dat je ze nog kunt vinden. Natuurlijk is het enorm vervelend dat deze situatie al zo lang duurt, waar we helaas geen invloed op hebben. We weten ook niet hoe lang het nog gaat duren, hoewel de NDB lijkt te mikken op de start van het nieuwe seizoen in september. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je pijlen nog van een extra laagje stof te voorzien tot die tijd. Aan de andere kant biedt deze periode je ook de mogelijkheid om juist wel te trainen en even back to basics te gaan. Hoe je dat kunt kun je lezen in deze blog. 

Doelen stellen

Om beter te kunnen worden en dat meetbaar te maken, is het handig als je jezelf duidelijke doelen stelt. Voor zowel de korte als lange termijn. Maak deze voor jezelf zo SMART mogelijk. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel (haalbaar), realistisch en tijdsgebonden. Bijvoorbeeld “op 1 september wil ik een 501 best of 5 structureel in 21 pijlen uit kunnen gooien.” Dit is een specifiek doel, dat ook de meten is. Of het ook haalbaar is, is afhankelijk van je niveau. Leg de laat dus niet te hoog voor jezelf, maar zorg wel dat er voldoende uitdaging in zit. Het stellen van duidelijke doelen helpt je om progressie te boeken. Maar ook om kleine successen te kunnen vieren. 

Trainen op de basis

Om beter te kunnen worden zal eerst je basis goed moeten zijn. Wat is die basis dan precies? Goede darters hebben een aantal overeenkomsten. Hun bovenlichaam is bij het gooien nagenoeg stil, waarbij het bovenlichaam en het onderlichaam in een rechte lijn naar boven lopen, de elleboog staat in een stand van 90 graden en bij het loslaten van de pijl beweegt nagenoeg alleen de onderarm. Belangrijk hierbij is dat het tijdstip van loslaten consequent hetzelfde is, waarbij de worp afgemaakt wordt door de pijl na te wijzen. Een mooi voorbeeld hiervan is de worp van Terry Jenkins. Je kunt een analyse van zijn worp hier bekijken. Op het filmpje is te zien hoe de stand van zijn lichaam en de houding van zijn arm en pijl elke keer hetzelfde zijn. Je kunt ook zien dat Jenkins zijn pijl terugtrekt tot naast zijn wang en dan in een vloeiende beweging naar voren beweegt. Hij heeft zijn voet schuin tegen de ockey staan. Gary Anderson daarentegen, heeft zijn voet recht tegen de ockey staan, waarbij hij zijn pijl terughaalt tot onder zijn oog. Iedere darter heeft zijn eigen manier aangeleerd, omdat er, in tegenstelling tot bij golf, niet eerst een basistechniek training bestaat. Dit is geen waardeoordeel, maar wel belangrijk om te beseffen. Het aanleren van een goede techniek is echter wel te trainen. Natuurlijk is niet elke worp hetzelfde, maar vanuit die basis kunnen werken, zorgt er wel voor dat je de kans op afwijkingen tot een minimum beperkt.  Dat doe je door de volgende stappen te doorlopen: 

  1. Worp verfijnen. Als je al wat langer dart, hoef je hier niet over na te denken en gaat dit vanzelf. Als dat nog niet automatisch gaat, neem dan de hierboven genoemde tips in ogenschouw over je houding en de stand van je arm. 
  2. Worp consolideren. Het consolideren van je worp doe je door, zodra je je basis goed hebt, je aandacht te verplaatsen van je arm naar je mikpunt. Bobby George verwoordde het mooi: ‘Aim where you throw and throw where you aim.’ Tijdens een wedstrijd dien je je te concentreren op je mikpunt zonder dat je bewust bent van hoe je dit doet. Net als fietsen en traplopen. Zodra je na gaat denken over die volgende trede wordt het vaak moeilijker om deze op dezelfde manier te zetten als de vorige, waar je niet over nadacht. Doe je na een half uur nog steeds hetzelfde met die worp? 
  3. Worp automatiseren. Het helpt niet als je tijdens een wedstrijd na moet denken over hoe je die pijlen vasthoudt. Daar moet het automatisch gaan. Dit doe je in eerste instantie door uren te maken aan het bord. Hierbij kun je je richten op het ontwikkelen van je routines.

Wat zijn die routines dan?

Elke darter die een leg in 21 pijlen uit wil kunnen gooien zal de basisroutines dienen te beheersen. Deze routines zijn, onder andere, het kunnen gooien van drie pijlen in de grote 20 (kun jij 3x achter elkaar 60 gooien zonder te missen?) , 19 en 18, of een combinatie van die drie, grote single vlakken raken in zijn algemeenheid (doe bijvoorbeeld een rondje singles met jezelf. Hoeveel pijlen doe je hierover? 20? Een goede darter kan dit zonder te missen…), of train gericht op finishes (begin bijvoorbeeld bij 41 en tel er drie punten bij op elke keer dat je hem uitgooit. Zet de timer op 30 minuten. Hoe ver kom jij?) Tel maar eens op hoe lang je erover doet om dergelijke oefeningen te voltooien en hoe dit bij voor jezelf. Na hoeveel dagen merk je verbetering? 

Als je stelselmatig dergelijke trainingsoefeningen doet, zul je merken dat hier na verloop van tijd verbetering in zit. Wij noemen dit progressiegericht trainen. Elke darter zou dit soort routines geregeld moeten uitvoeren om te zorgen dat die basis er is. 

Focus en mindset

De kracht van concentratie en mindset is bij het darten vaak onderschat. Maar, negatieve gedachtes helpen niet. Probeer tijdens het trainen jezelf aan te moedigen en alleen maar positief te denken. Als je gelooft dat je volgende drie pijlen hun doel gaan raken, is de kans groter dat dit gebeurt dan dat je denkt dat je gaat missen, of gaat hopen. Voor focus geldt hetzelfde. Probeer je maar eens af te sluiten voor je omgeving tijdens het gooien. 

Ondersteuning nodig? Die bieden wij!

Wij hebben een trainingsschema ontwikkeld dat je inzicht geeft in je huidige niveau en richt op groei. Dit schema kunnen we zelfs aanpassen en afstemmen op jouw niveau en is te bestellen op onze website. Of misschien wil je wel beter worden, maar heb je niet de discipline om te gaan trainen, of loop je tegen een aantal obstakels aan waar je wat ondersteuning bij kunt gebruiken, zoals je techniek. Wij, www.dartscoaching.nl, bieden hulp. Net zoals in het filmpje van Terry Jenkins kunnen wij een techniekanalyse doen, we lichten dan je worp door en kijken naar je houding en manier van loslaten. Daarnaast hebben we kennis van effectieve en bewezen coachingsmethodieken die we in kunnen zetten om aan jouw mindset en focus te werken. En wij kunnen ook ondersteuning bieden bij je motivatie, lichaamsstaal of je fysieke gesteldheid met behulp van een leefcoach. 

Interesse gewekt? Stuur ons een berichtje via onze website www.dartscoaching.nl/contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Binnenkort verschijnen onze online lessen! Wil jij op de hoogte blijven van deze en andere nieuwe ontwikkelingen?