Door: Frank Vonken

Kim Huybrechts is de eerste prof die zich aansluit bij dartscoaching.nl, het bureau van Joppe Bakens en Jeroen Verhoeven. Deze oud-darters begeleiden sinds kort spelers op mentaal vlak én op het gebied van training.

Het gesprek met Huybrechts (35) vindt een week na het WK 2021 plaats. Telefonisch, want het coronaspook waart nog steeds rond. Tijdens het WK in Londen werd Huybrechts in de derde ronde uitgeschakeld door de Engelsman Ryan Searle. Maar in de rondes ervoor, liet de Belg zien dat er met hem weer rekening moet worden gehouden. Hij is op de weg terug na een erg nare periode. Huybrechts praat weer met een bepaalde lichtheid in zijn stem. Kan om zichzelf lachen. “Ik ben aartslui”, zegt ie. “Vraag Dana ernaar en je kunt de krant vullen met anekdotes over mijn luiheid.” Dana is zijn echtgenote en de moeder van zijn dochter Ashley-Mae. Luiheid lijkt niet te passen in een streven naar de top, maar de haast naïeve eerlijkheid in zijn woorden weet te ontroeren. 

Huybrechts brak in 2012 door bij de PDC. Bereikte de finale van de Players Championship Finals, maar verloor deze van de beste darter aller tijden, Phil Taylor. “Je zou denken dat mijn vader toen trots op me was”, zegt de nummer 38 (op 3 januari 2021) van de wereld. “Maar hij maakte me duidelijk dat ik had verloren van een oude man.” Ondanks het verlies, gold Huybrechts dat jaar als een gevaarlijke outsider voor de WK-titel. Maar in de aanloop naar dat WK 2012 stierf zijn vader. “Een enorme klap”, aldus Huybrechts jr. “Mijn vader kende het spelletje door en door. En hij kon als geen ander mij op aarde terugbrengen. Kijk, na verloop van tijd zei hij toch wel dat ie trots op me was. Maar het is goed als iemand effe de zaken relativeert. Zeker wanneer jij met je hoofd in de wolken loopt. Ik mis hem ook als motivator. De motivatie komt nu meer uit mezelf.”

Broer Ronny Huybrechts is twintig jaar ouder. Ronny en Kim Huybrechts hebben dezelfde vader, andere moeders. “Maar mijn moeder Gaby heeft Ronny vanaf zijn zevende opgevoed”, zegt de jongste van de twee broers. “Twee decennia ouder, maar ik zie Ronny niet als een vader. Nee, ook niet na de dood van Ludo. Ronny is gewoon mijn broer.” Wat later bleek moeder Gaby kanker te hebben. Huybrechts speelde in 2015 en 2017 in de Premier League. “Ma kreeg chemo”, zegt ie. “Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ik reisde constant op en neer tussen België en Engeland. Premier League, ProTours. Het ging maar door. Direct vanuit het hospitaal naar Engeland, even later vice versa. Je hebt geen tijd om te genieten van de Premier League en die duizenden fans. Je hoofd staat er natuurlijk ook niet naar.” Zijn moeder overleed in maart 2017, terwijl de Premier League in het teken stond van ‘judgement night’. Huybrechts liet in deze negende ronde uiteraard verstek gaan. 

“Na Ludo’s dood zat ik erdoorheen”, zegt Huybrechts. “Psychologen, antidepressiva, het donker. En dan gaat je moeder. Zit je ergens in Engeland op een hotelkamer naar de muur te staren. Je hebt nergens zin in. Is er überhaupt nog iets dat zin heeft? Ronny ging vaak met me mee. Kom op, broertje, zei ie dan, we gaan beneden een partijtje poolen. Ronny heeft me gered. Dana en Ashley-Mae. Je gaat met hen mee naar de dierentuin, maar je denkt: ik wil helemaal niet naar die ellendige dierentuin. Je bent alleen met jezelf bezig. Je voelt je daardoor schuldig naar hen toe. Maar als je zó diep zit, moet je veel met jezelf bezig zijn. Om weer gelukkig te worden. Als je het geluk niet kent, kun je een ander er niet in laten delen.”

Huybrechts groeide deels op in Monty, het Antwerpse café dat jaren door Ludo werd uitgebaat. Hij begon er op zijn zesde te darten. Speelde op zijn tiende competitie. “Heb 18 jaar met hetzelfde setje pijlen gegooid”, zegt Huybrechts. “Daarna tien jaar met een ander setje. En sinds vorig jaar speel ik met mijn derde set.” Bull’s NL verzorgt tegenwoordig zijn materiaal. Huybrechts stapte eveneens over naar een ander management: Hemeco. En hij laat op social media de berichten aan zijn adres sinds kort filteren door iemand. “Het is zo makkelijk om veilig achter een toetsenbord ongezouten je mening te geven”, aldus de darter. “Je wordt afgebrand door mensen, die niet weten hoe jij je op dat moment voelt. Die niet weten, waarom jij als darter even niet presteert. Je ontvangt achtennegentig positieve berichten en twee negatieve. Juist die twee negatieve berichten bleven hangen. Waarschijnlijk omdat ik niet goed in mijn vel zat. Maar ik wil dergelijke reacties niet meer onder ogen krijgen.”

Drie weken voor het WK kwam Huybrechts in contact met dartscoaching.nl van Bakens en Verhoeven. “Zag hen op Facebook”, aldus de inwoner van Nijlen. “Ik sprak al wel met sportpsychologen, maar die hebben nauwelijks affiniteit met het darten. Joppe en Jeroen weten wél wat er in een darter omgaat. Tijdens het WK stuurde Joppe me motivatieclips. En we analyseerden telefonisch mijn wedstrijden. Waarom ik op het WK vaak naar beneden keek? Om de invloed van externe factoren te beperken. Het draait om focus, verschillende concentratiezones. Je kunt ze gunstig beïnvloeden. We hebben nog niet uitgebreid over training gepraat, maar dat gaat zeker komen. Ik voel me een stuk beter dan voorheen. Er zit structuur in mijn leven. Nou ja, er moet nog wel wat gebeuren, maar in ieder geval ben ik er hard mee bezig. Elke dag sporten, op regelmatige tijden eten, een vast slaappatroon. We doen het op een rustige manier. Aan het einde van dit jaar wil ik in de top 32 van de wereld staan. Daarna langzaam richting top 16.”Hij beseft dat de weg lang is, en dat er obstakels op zijn weg liggen. “Ik speelde met oordopjes in”, lacht Huybrechts. “Tijd geleden kwijtgeraakt. Nog geen andere dopjes gekocht. Waarom niet? Vertelde ik je eerder niet iets over luiheid?”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Binnenkort verschijnen onze online lessen! Wil jij op de hoogte blijven van deze en andere nieuwe ontwikkelingen?